Kapılar, temel olarak işlevselliklerine bağlı olarak farklı tarzlarda sınıflandırılır. Bu sınıflandırma yeni ev sahiplerinin işini kolaylaştırabilir. Doğru kapı stilini seçmek, evinizin cazibesini artırırken aynı zamanda daha verimli hale getirir.

Kapıların hangi malzemeler ile yapıldığını bilmek tercih ederken seçim konusunda hem kara geçmemizi hem de daha rahat kullanmamızı sağlar. Kullanılan malzemelere göre değişiklik gösteren kapılar aynı malzemeler ile değişik modellerde üretilebilirler. Bu yüzden malzemeleri bilmek daha iyi bir seçime yardımcı olacaktır.

Kaç çeşit kapı vardır?

Kapıları anahatlarıyla iç kapı ve dış kapı olmak üzere ikiye ayrılır.

 

Giriş Kapıları

Apartman giriş kapısı ve bina giriş kapıları genellikle büyük olurlar. Bu yüzden yalıtım konusunda oldukça büyük önem arz ediyorlar. Girişlerinde bulunan bahçe giriş kapıları da anlatacağız. Şüphesiz, ahşap giriş kapıları birçok ev sahibi için en popüler çözüm olmaya devam ediyor. Zorlu testleri karşılayan ve onlarca yıl dayanacak şekilde tasarlanmış malzemeler kullanılarak yapılacak modern ahşap ön kapıya güvenebilirsiniz. 

Ahşap ön kapılar için seçenekleri düşündüğünüzde, dikkate alınması gereken çok şey var. İster standart bir boyuta, ister büyük bir ön kapıya veya küçük bir ön kapıya ihtiyacınız olsun, bu ihtiyacı karşılayabilecek çok sayıda üretici var. Ön kapı renklerine gelince, standart seçeneklere gidin veya özel bir renk geliştirmek için bir profesyonelle birlikte çalışın. Modern bir ön kapıdan geleneksel bir ön kapıya kadar, ahşap kapılarla sunulan seçenekler çeşitlilik göstermektedir.

Çelik Kapılar

Çelik Kapı, dayanıklı daire kapıları olarak bilinirler. Ancak binaların giriş kapıları olarak da kullanılırlar. Birçok kilit ile bezenmiş bu yapılar güvenlik konusundan tam donanımlı bir şekilde üretilmişlerdir. Çelik kapı fiyatları talep edilen modele göre, kullanılacak aksesuar kalitesine göre ve kapı iç malzemesine göre farklılık göstermektedir.

Yangın Kapısı

Yangın çıkış kapısı, okul, iş merkezi, otel, fabrika, apartman, alışveriş merkezleri, hastaneler, sinema ve tiyatro salonları, gösteri merkezleri, spor merkezleri, konser alanları gibi insanların yoğunlukta olduğu yerlerde yangına karşı önlem alınması için kullanılan kapı çeşitidir. Yangın kapıları için tıklayınız.

Sürgülü kapı

Sürgülü kapılar, evin içinde veya dışında kullanılan, genellikle bir verandaya veya terasa açılan dış kapılardır. Ancak sürgülü kapılar, dolaplarda, malzeme odalarında veya kilerde evin iç kısmına da girebilir. Boşlukta hiç çıkıntı yapmamaları için iterek açtıkça bir ray üzerinde hareket ederler.

Cam kapı

Cam kapılar eczane, iş yeri ve hastane gibi yerlerde sıklıkla tercih edilir. Şeffaf çalışma alanları yaratmak için firma  sahiplerinin bir numaralı tercihleri arasında yer alır. Camın aynı zamanda yalıtım sağladıkları için düşünmeden tercih edilebilirler.

İç Kapılar

Evlerin iç kapıları olarak kullanılırlar. Genellikle ahşap, Amerikan ve ya PVC şeklinde olabilirler her rengi yapılabilir.

Fotoselli Kapılar

Sese ve harekete duyarlı kapılardır. Sizi hissedip açılırlar. Kapıyı kapatma derdi yoktur kendiliğinden tekrardan kapanırlar. Özel sistemler ile oluşturulur ve toplu kullanım alanlarında tercih edilirler.

Toptan Çelik Kapı

Toptan çelik kapı çelik kapı modeliden ziyade, çelik kapının 1 den fazla miktarda alımıyla ilgilidir. Toptan Çelik kapı hakkında merak ettikleriniz için tıklayınız.

Vinil Veranda Kapıları 

İklimimizin unsurlarına dayanabileceklerinden emin olabilirsiniz. Enerji açısından çok verimlidirler ve son derece dayanıklıdırlar, en zorlu hava koşullarında bile dayanacak şekilde üretilmiştir. Bu, ışığın evinize girmesine izin vermek ve güverte veya verandanızdan hoş bir giriş yaratmak için mükemmel bir kapıdır. 

Pivot Kapılar

Pivot kapılar, basit ifadeyle dikey eksenleri etrafında dönecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu kapılar stoperli veya stopersiz olmak üzere iki farklı tipi mevcuttur. Bu kapı kendi ekseni etrafında zahmetsizce ve kolaylıkla dönerek bulunduğu mekanda  zarif bir salınım sağlar. 

Pivot kapılar, kapının döndüğü merkezi oluşturan, kapının üstüne ve altına gizlenmiş karmaşık menteşelerle yapılır.

Bu kapılar açıldığında yer tasarrufu sağlar.

PVC Kapılar PVC veya polivinil klorür kapılar, banyonuzdaki kapılar için çok popüler bir malzeme seçimidir . Bu hafif kapılar , yatırımınızı maksimuma çıkarırken işinizi de en aza indirir .

PVC Kapılar

PVC veya polivinil klorür kapılar, banyonuz için çok popüler bir malzeme seçimidir. Bu hafif kapılar, yatırımınızı maksimuma çıkarırken işinizi de en aza indirir.

Bu kapılar, ahşabın emici, doğal lifleri için gerekli olan bakım gerektirmeyen boyalı ahşap kapılar görünümündedir.

PVC duş kapılarını tercih ederseniz , bunların kurulumunun ve temizlenmesinin kolay olduğunu göreceksiniz .

Çarpma Kapılar

Çarpma Kapılar, menteşeli kapılara çok benzer, farkı ise çarpma kapılarda menteşe her iki yönde de döndürülebilir. Bu tip kapılarda kepenk, çift hareketli yaylı menteşeler ile kasaya sabitlenmekte ve bu sayede her iki yönde de hareket sağlanmaktadır.

Hafif bir kuvvet kapıyı açacak, menteşedeki yay hareketi ise kepengi kapalı konuma getirecek şekilde yapılmıştır .

Panjurun pozisyonuna geri dönüşü zorlanır, bu nedenle kazaları önlemek için kapı tamamen camlanmalı veya göz hizasında bir gözetleme deliği konulmalıdır .

Panjurlu Çelik Kapı

İyi havalandırma için yüksek hava akışı sağlayan çelik kapı setidir. Güçlü, dayanıklı ve ekonomik  panjurlu kapılar  çözümü ve  depo kapıları,  fabrika odası kapıları  ve  bisiklet deposu kapıları için idealdir. Estetik açıdan hoş bir sunum, güvenlik ve yangından korunma ile birlikte havalandırmanın gerekli olduğu durumlar için idealdir. Çok çeşitli donanım seçenekleri ve renkleri ile tamamen panjurlu çelik kapıları çok sayıda kurulum yeri için idealdir.

Dış Kapı Çeşitleri

Kapı çeşitlerini kategorilere ayırmanın bir başka yolu da malzemelerdir. Kullanmak istediğiniz yere göre her birinin avantajları ve dezavantajları vardır.

1. Ahşap Kapılar

Ahşap, uzun süredir dış kapılar için tercih edilen malzeme olmuştur, ancak iç mekanlarda da kullanılmaktadır. Evin her yerinde kullanılabilen klasik bir seçimdir. Boyanması, renklendirilmesi veya şekillendirilmesi çok kolay olduğundan, stilinize ve dekorunuza kolaylıkla uyum sağlayabilir. Ahşap, yüksek dayanıklılığı nedeniyle ön kapı için mükemmel bir seçimdir.

2. Çelik Kapılar

Sac ve diğer metaller yıllardır hem iç hem de dış kapılar için kullanılmaktadır. Ahşap kapılara göre daha ekonomik bir seçenek olabildikleri için sağlam bir alternatif olabilirler. Çelik kapılar dayanıklıdır ve minimum bakım gerektirir, endüstriyel iç tasarım havasına mükemmel şekilde uyan modern bir görünüm sunar.

3. Fiberglas Kapılar

Bazı kapı türleri yüksek bakım gerektirebilirken, fiberglas kapılar az bakım gerektirir, süper dayanıklıdır, yüksek yalıtıma sahiptir ve eziklere karşı dayanıklıdır. Bu kapılar boyalı veya ahşap panellerle gelir, bu da onları hem iç hem de dış kapılar için mükemmel seçenekler haline getirir. Fiberglas kapılar, istenen estetiğe uyacak şekilde dikkatlice tasarlanabilecekleri için yüksek esneklik sunar.

4. Alüminyum Kapılar

Alüminyum kapılar, modern görünümlü evlerde temel bir unsur haline geliyor. Alüminyum son derece çok yönlüdür ve alüminyum kapılar, ön kapıdan yatak odasına ve ötesine kadar her odada estetik bir etki yaratabilir.

5. Cam kapılar

Cam kapılar esas olarak ahşap, çelik veya alüminyum çerçevelere yerleştirilmiş cam panellerdir. Bunlar her zaman doğal ışığın içeri girmesine izin vermek için evin dışında veya içinde kullanılır. Ön kapılar camı da hareket ettirebilir, ancak perdelerle veya camı buzlayarak mahremiyet sağlamanız gerekebilir.

6. Düz Kapılar

Düz kapılar, orta yoğunlukta sunta veya kontrplaktan yapılmış tamamen pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Oldukça uygun fiyat aralığına sahiptirler ve yüksek dayanıklılık sunarlar. Gömme kapılar fiyat olarak oldukça uygundur, bu nedenle birçok evde kullanılmaktadır. Banyo kapıları, tuvalet kapıları veya iç mekanlardaki yardımcı odalar için mükemmel seçimlerdir.

Oda Kapı Modelleri

Eviniz için kullanacağınız kapı tipine ve tarzına karar vermenin yanı sıra, bunların yapımı için mevcut olan malzeme türlerine genel bir bakış elde etmek de önemlidir.

Ahşap, metal, kompozitler ve cam elyafı kapılar için en yaygın kullanılan malzemelerdir. Diğer alternatifler arasında cam, akrilik ve orta yoğunluklu sunta (MDF) bulunur.

Daha rustik ve geleneksel uygulamalar için, geri kazanılmış ahır veya gemi ahşabından yapılmış kapılara sahip olabilirsiniz. Ayrıca iç kapılar masif veya içi boş, düz veya panelli olabilir. 

İç kapılar sert dış etkenlere maruz kalmadığından, genellikle hafif malzemelerden yapılırlar ve çeşitli şekillerde işlenebilirler. İç kapılar için en popüler malzemeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kullanılan Malzemeye Göre İç Oda Kapıları

1. Ahşap Kapılar

Doğal masif ahşap, iç kapı tasarımları için tercih edilen geleneksel malzeme olmuştur. Genellikle farklı doğal güzellikleriyle tercih edilen masif ahşap iç kapılar, sıcak, organik bir görünüm sağlar ve mekana doğal bir rahatlık getirir.

2. Metal Kapılar

Geleneksel masif ahşap iç kapılara alternatif olarak, metal ve çelik kapılar iç tasarım sahnesinde yavaş yavaş popülerlik kazanıyor.

Konutlarınız için kapı ararken ilk seçeneğiniz metal kapılar olmasa da, belirli tasarım stillerini daha iyi tamamlar ve birçok avantaj sunar.

Metal iç kapılar, standart ahşap kapılara veya MDF kapılara göre daha modern bir görünüm sunar. Çağdaş ve modern ilham veren iç mekanlar için çok uygundurlar.

Eğilmeye, çürümeye ve çürümeye eğilimli masif ahşap kapıların aksine, metal iç kapılar bu tür zarar verici faktörlere karşı hassas değildir. Metal iç kapılar da yangına dayanıklıdır ve kolay kolay çatlamaz ve eğilmez.

3. MDF Kapılar

Orta yoğunluklu sunta (MDF), esas olarak geri dönüştürülmüş ağaç liflerinden oluşan bir mühendislik ürünü ahşap ürünüdür. Uygun fiyatı ve dayanıklılığı nedeniyle en yaygın iç kapı malzemelerinden biri haline gelmiştir. MDF iç kapılar masif ahşap iç kapılara göre neme ve ısıya daha iyi dayanabilmektedir.

4. Cam Kapılar

Cam kapılar, modern ve çağdaş evlerde ortak bir özelliktir. Genel olarak, cam kapılar ya tamamen camdan yapılabilir ya da ahşap veya metal gibi başka bir malzeme ile birleştirilebilir.

İkincisi genellikle "cam panelli kapılar" olarak anılır ve kapı tasarımında bir vurgu oluşturmak için cam tipik olarak paneller şeklinde monte edildiğinden, form olarak daha dekoratiftir. İlki ise daha çok mağazalar, alışveriş merkezleri vb. ticari kuruluşlarda bulunur.

5. Fiberglas Kapılar

Fiberglas, esnekliği ve özel şekillerde kalıplanabilmesi nedeniyle mobilya, pencere, kapı ve diğer iç dekor türlerinin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Tanım olarak, cam elyafı, reçinelere gömülmüş cam elyaflarından oluşan bir takviyeli malzeme türüdür.

Fiberglas kapılar hem iç hem de dış mekanlarda kullanılabilir. Genel olarak, fiberglas iç kapılar güvenlik, enerji verimliliği ve estetik kalite sunar. Fiberglas iç kapılar, ahşap veya çelik iç kapılardan çok daha güçlü ve dayanıklıdır.

6. Damgalı Sunta

uzun süre neme maruz kaldıklarında satma eğilimi gösterirler. Hasarlı olduklarında, damgalı sunta kapıların onarılması zor olabilir. Bununla birlikte, uygun özenle tedavi edilirlerse, yıllarca harika görünebilirler.

7. Kompozit Kapılar

Kompozit iç kapılar, geleneksel malzemelere bir başka modern alternatif türüdür. Kompozit kapılar, ahşaptan oluşan bir çekirdek, yalıtım ve hava koşullarına dayanıklı bir dış kaplama ile korunan bir dizi başka malzemeden oluşan çok sayıda malzeme katmanından oluşur.

8. UPVC kapılar

Sert PVC veya vinil kaplama olarak da bilinen UPVC veya plastikleştirilmiş polivinil klorür, temelde plastikleştirici eklenmemiş PVC'lerdir. UPVC iç kapılar PVC'den daha az esnektir, yıllarca hasar görmeden dayanabilir ve yangına dayanıklıdır.

Geleneksel masif ahşap kapıların aksine, UPVC kapılar cilalama, boyama, boyama veya mühürleme gibi herhangi bir son işlem gerektirmez. Ancak UPVC iç kapılar masif ahşap kapılardan daha incedir ve daha az sağlamdır.

Kapı İsimleri

Kapı isimleri, kapı imalatçıları tarafından ürün koleksiyonu oluşturmak için tercih edilir.

Bazı kapı isimlerinde değerli taş isimleri kullanılır.

  • Zümrüt,
  • elmas,
  • yakut

Bazı kapı isimlerinde ise tarihi yer isimleri kullanılır. İmalat yapılan fabrikanın bulunduğu yerin tarihi geçmişine bakılarak isimlendirme yapılabilir. 

İhracat yapılan ülkelerin başkentleri ya da şehir isimleri kullanılarak da isimlendirme yapılabilir.

Çelik kapı çeşitleri kullanılan kasa çeşidine ve ahşap çeşidine göre iki farklı kategoride sınıflandırılmaktadır. Çelik kapı kasa çeşitleri ve çelik kapı çeşitleri hakkında detaylı bilgileri ilgili sayfalarımızdan öğrenebilirsiniz.

×
Turkish English العربية
×
X Türkçe English 1 English 2 العربية