Çift Renkli Çelik Kapılar

PVC Yüzey Kapıları için renk kartelası

Bir çelik kapının renginden bahsetmek için kapıyı temel olarak iki ayrı gruba ayırabiliriz; kasa ve kanat veya benzer şekilde metal ve ahşap olarak da düşünülebilir.

Kasa ve Kanat olarak incelediğimiz zaman;

Kapı Kasa Renkleri

Kasa genel olarak metalden oluşur ve metal elektrostatik toz boya ile 200 C0 ‘de fırınlama yapılarak boyanır. Bu durumda elektrostatik toz boyada pek çok renk seçeneği olmakla birlikte bazı renkler yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan bu yaygın renklerden bazıları;

  • Siyah - RAL 9005
  • Beyaz - RAL 9016
  • Antrasit Gri - RAL 7016
  • Açık Kahve  - RAL 8011
  • Tanganika (Sütlü Kahve) – RAL 8025
  • Koyu Kahve – RAL 8058
  • Elma – RAL 8004
  • Sarı – RAL 8001
  • Duman Grisi – RAL 9006
  • Kırmızı – RAL 3020
  • Krem Rengi – RAL 1013
  • Kirli Beyaz – RAL 9010

Bu renkler metal boyası için en çok tercih edilen renkler olup tercihe göre diğer renklerde üretim de mümkündür. Ayrıca belirtilen bu renkler Texture (Mat yüzey) ve Pütürlü (Parlak yüzey) olarak da kendi içerisinde farklı özellikler barındırabilir. Bu farklılık boyanın renginde değil dokusunda ortaya çıkacaktır.

Kapı Kanat Renkleri

Yukarıda belirtmiş olduğumuz bu renkleri kanat metal ise kanadın metal kısmına da uygulamak mümkündür. Hatta tercihe göre alüminyum kanatta da yukarıdaki renkler uygulanabilir.

Diğer taraftan metal ve ahşap olarak incelediğimiz zaman; metal için yukarıdaki özellikler geçerli olup ahşap kısım için bambaşka bir durum söz konusudur.

Çelik Kapı Yüzey Renkleri (Ahşap Renkleri)

Ahşap, kapının yüzeyinde veya kasanın kaplamasında tercih edilir. Burada ise pek çok renk seçeneğinden bahsetmek mümkündür. Bu renkler kataloğumuzdaki modellerde görülebilir. Hatta bu renklerin birlikte kullanılması ile oldukça fazla birleşim ortaya çıkartılabilir. Ahşap renklerinde önemli nokta tercih edilen yüzeyin özelliğidir. Örneğin Laminoks (Melamin), PVC, Lake Boyalı, Doğal Ahşap, Kompozit gibi farklı materyaller yüzey veya kasa kaplama malzemesi olarak kullanılabilir. Bu durumda farklı malzemeler için seçilen aynı rengin tonları ve dokuları farklı olacaktır. Örneğin; Antrasit Gri Laminoks ile Antrasit Gri PVC arasında ton farkı olacaktır.

Çelik kapıda tek renkten bahsedeceksek bu durumda ahşap kasa kaplamalı bir kapının Lake boya ile tamamen tek renkte boyanması mümkündür. Diğer taraftan yine sac yüzey bir çelik kapınında tamamen elektrostatik toz boya ile tek renk olarak boyanması mümkündür. Eğer model sac yüzey ise yukarıda RAL kodlarını vermiş olduğumuz renkler tercih edilebilir. Diğer taraftan eğer ahşap tercih edilmiş ve lake boya istenirse o zaman standart ahşap renklerinden bağımsız olarak Mavi, Kırmızı, Turuncu, Pembe gibi farklı renkler de seçmek mümkün olacaktır.

 

Kullanılan malzemelerinde etkin bir parametre olması göz önünde bulundurulduğunda tek rengin yoğun olarak kullanıldığı kapı rengi azdır.

Çelik Kapı Renkleri

Genel olarak, kapıların standart renkleri beyaz, siyah, kahverengi ve gri gibi nötr renklerdir. Ancak, son zamanlarda daha canlı renklerin kullanımı artmıştır. Örneğin, kırmızı, yeşil, mavi gibi renkler de popüler hale gelmiştir.

Kapı renkleri seçilirken, kapının kullanılacağı alandaki dekorasyon stilini ve renklerini göz önünde bulundurmak önemlidir. 

Çelik kapı renkleri

Ahşap kaplama rengi, kullanılan ahşabın özelliklerine göre değişiklik gösterir. Çok satılan modeller arasında yer alan lüks çelik kapı modelleri özel olarak üretimi yapılan kendine has tasarıma sahip kapılardır.

Aşağıdaki renkler, çelik kapı boyama için en popüler seçeneklerden birkaçıdır:

Siyah Çelik Kapı

Siyah, çeşitli amaçlar için kullanılabilen klasik bir renktir ancak özellikle çelik kapıların boyanması için çok uygundur. Derin renk çok şık ve sofistike görünecek ve odadaki diğer renklerle mutlaka çakışmayacaktır.

Gri Çelik Kapı

Gri, çeşitli görünümler oluşturmak için kullanılabilecek çok yönlü başka bir renktir. Kapının ana rengi olarak kullanılabileceği gibi vurgu rengi olarak da kullanılabilir. Bonus olarak gri, enerji tasarrufu sağlayan bir renktir ve evinizin enerji verimliliğini artırmak istiyorsanız harikadır.

Mavi Çelik Kapı

Mavi, duvarlar ve bir evdeki diğer birçok alan için popüler bir renktir, ancak aynı zamanda çelik kapıları boyamak için de harika bir seçimdir. Parlak renk, bir odaya canlılık katacak ve aynı zamanda evdeki diğer birçok renkle de eşleşecektir.

Çelik kapı boyama söz konusu olduğunda pek çok seçenek vardır ve seçenekler kesinlikle yukarıda sıraladığımız renklerle sınırlı değildir. Hangi rengi seçeceğiniz konusunda kararsızsanız, bir uzmana danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Evinizde harika görünecek ve odadaki diğer renklerle de uyumlu olacak bir renk seçmenize yardımcı olabilirler.

Çelik kapı boya renkleri olarak da adlandırılan RAL kodlarının ait olduğu renkleri aşağıda görebilirsiniz

Hangi renk çelik kapılar daha yaygın olarak tercih edilir?

Beyaz ve gri çelik kapılar genellikle daha yaygın olarak tercih edilir, çünkü bu renkler ev dekorasyonuna uyum sağlar ve farklı tarzlara uyum sağlar.

Çelik kapıların rengi zamanla soluyabilir mi?

Evet, çelik kapıların rengi zamanla güneş ışığına ve hava koşullarına maruz kaldıkça solabilir. Ancak, dayanıklı bir kaplama ile korunurlarsa bu etki minimize edilebilir.

Hangi renkler çelik kapılar için daha kolay temizlenir?

Genellikle açık renkli çelik kapılar daha kolay temizlenir, çünkü koyu renklere nazaran lekeleri daha az gösterirler. Ancak, düzenli temizlik ve bakım her renkte çelik kapı için önemlidir.

Çelik kapıların renkleri nasıl korunabilir?

Çelik kapıların renklerini korumak için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Düzenli olarak temizlik yaparak kapının üzerinde biriken kir, toz ve lekeleri temizleyin.
  • Kapıyı yıkarken aşındırıcı temizlik maddeleri kullanmayın, yumuşak bir bez ve hafif deterjan kullanın.
  • Güneş ışığından korumak için perde veya güneşlik gibi önlemler alın.
  • Çizilmelerden korumak için sert veya keskin cisimlerle teması önleyin.
  • Kapıdaki boya veya kaplama hasar gördüğünde, hemen tamir veya yenileme işlemi yapılmasını sağlayın.
×
Turkish English العربية
×
X Türkçe English 1 English 2 العربية