Çelik Kapı Montajı Nasıl Yapılır?

Çelik kapı montajı kapının binadaki yerine takılması işlemidir. Bu işlemin doğru ve sorunsuz olması için önemli birkaç nokta vardır. Öncelikle doğru montaj için kapının takılacağı yerden doğru ölçü alınmış olması gerekmektedir.

Ölçülerin doğru alındığını ve çelik kapının da bu ölçülere göre doğru üretildiğini varsayarak montajdan bahsedeceğiz. Nasıl doğru ölçü alınır konusunda yine sayfamızda bulabilirsiniz.

Çelik Kapı Montajı (Ayarlı Kasa)

Çelik Kapı Montajı (Sabit Kasa)

 

Çelik kapı montajı kasa yapısına göre farklılık göstermektedir. Kasa yapısına göre montajdan bahsedecek olursak;

  • Ayarlı (Körüklü) Kasa Çelik Kapı Montajı
  • Fitil Altı Vidalı (Gizli Ayarlı) Kasa Çelik Kapı Montajı
  • Sabit Kasa Çelik Kapı Montajı
  • Profil (Kör) Kasa Montajı

olmak üzere 4 ana başlık altında çelik kapı montajı incelenebilir. Şimdi bu başlıklara gözatalım.

Ayarlı (Körüklü) Kasa Montajı

Ayarlı kasa genel olarak iki kısımdan oluşur; iç kasa ve dış kasa. Öncelikle bu iki parçayı birbirine tutan vidalar sökülerek ayrılması gerekir. Daha sonra iç kasa duvarın iç kısmına, dış kasa kasa ise dış tarafa getirilir.

Çelik Kapı Montajı

Montaj için poliüretan köpük kullanılacaksa bu köpük iç ve dış kasaların duvara bakan kısımlarına sıkılarak kasalar duvara içeriden ve dışarıdan takılarak birleştirilir. Birleştirme işleminden sonra terazi ile ölçüm yapılır ve eğer sorun yoksa vidalama yerlerinden kasalar birbirine sabitlenir.

Sabitleme sonrasında tekrar terazi ile ölçüm yapılarak kontrol edilir. Eğer terazide sorun yoksa kanat fitili takılarak diğer aksesuarlar da yerlerine takılır.

Son olarak kanat yerine takılarak sorun olup olmadığı tekrar kontrol edilir. Bu işlemlerin sonrasında kapı eşik mermeri takılarak işlem sonlandırılır.

Eğer montaj için beton kullanılacaksa bu durumda önce kasa içeriden ve dışarıdan sabitlenir. Daha sonra kasanın üst köşelerine denk gelecek şekilde duvarda küçük boşluklar açılarak buralardan hazırlanan beton kasa ile duvar arasına dökülür.

Son olarak açılan delikler tekrar kapatılır ve montaj tamamlanmış olur.

Fitil Altı Vidalı (Gizli Ayarlı) Kasa Montajı

Bu kasa tipinin montajı da aynı ayarlı kasa gibidir. Tek fark sabitleme vidaları kasa üzerinde görünür değildir. Kasaların birbirine sabitlenmesi kasa fitili altından vidalanarak yapılır.

Bu şekilde montaj sonrasında kanat fitili takıldığında daha temiz bir görüntü elde edilmiş olur. Montaj sırasında terazi ile ölçüm yapılarak kapının doğru montajı sağlanmış olur.

Sabit Kasa Montajı

Sabit kasa tipinde iç ve dış kasa birbirinden ayrılmaz, kasa tek parçadır. Bu tip kasada ya iç pervaz dış pervazlardan daha kısa olur ya da dış pervazlar iç pervazlardan daha kısa olur. Böylelikle kasa direk olarak takılacak yere dışarıdan veya içeriden oturtularak montaj yapılır.

Yine diğer kasa tipleri gibi montaj için köpük veya beton kullanılabilir. Bu kasa tipinde kasanın sağ ve sol taraflarında montaj için vidalama yerleri vardır.

Buralardan kasa duvara vidalanarak sabitlenir, daha sonra bu yerlerin üzerine kapakları takılarak vida yerleri kapatılır. Sabit kasa tipinde genel olarak alt kısımda mermer değil metal kullanılır.

Montaj sırasında terazi ile ölçüm yapılarak hatasız montaj yapılması sağlanır. Montaj sonrası yine fitil ve aksesuarlar takılarak montaj tamamlanır.

Kör Kasa Nedir, Montajı Nasıl Yapılır?

Kör kasa profil kasanın diğer adıdır.

Profil kasada tipinde pervaz bulunmaz. Kasa direk olarak kapının takılacağı duvar boşluğu içerine takılır. Bu kasa tipi genel olarak kapının takılacağı yerin yan duvarlarında pervaz için yer olmadığı durumlarda tercih edilir. Montaj için köpük veya beton kullanılmaz.

Kasa çevresinde yine sabit kasada olduğu gibi montaj için vidalama / sabitleme yerleri mevcuttur. Bu kısımlardan kasa duvara sabitlenerek montaj yapılır. Yine sonrasında fitil, aksesuar vs. gibi tamamlayıcı ögeler ile montaj bitirilir.

Çelik kapılar hakkında imalat ve montajla alakalı dikkat edilmesi gereken noktalar için sitemizi takipte kalın.

×
Turkish English العربية
×
X Türkçe English 1 English 2 العربية